Go On: “Ο Κήπος της Λυσούς”- Ένα πρότυπο εκπαιδευτικό φυτώριο για νέους με αναπηρία

Ένα πρότυπο εκπαιδευτικό φυτώριο για νέους με αναπηρία με ολόφρεσκα βιολογικά λαχανικά στο πιάτο μας. Στην οδό Λακωνικής, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ, λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια ο «Κήπος της Λυσούς», ένα πρότυπο εκπαιδευτικό φυτώριο για νέους με αναπηρία.

Άνθρωποι με νοητική υστέρηση ή κινητικά προβλήματα, εκπαιδεύονται στη βιολογική καλλιέργεια λαχανικών και κάθε Παρασκευή πρωί πωλούν τα ολόφρεσκα προϊόντα τους σε λαϊκή που στήνεται στο χώρο τους. Αν περάσετε από τους πάγκους τους αυτή την εποχή θα βρείτε μπρόκολα, λάχανα, μαρούλια, κουνουπίδια, σπανάκι, σέλινο, μαϊντανό, κρεμμυδάκια, αλλά και ντομάτες, αγγούρια και κολοκυθάκια από το θερμοκήπιό τους.

Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, χρηματοδοτούμενη από ιδρύματα της Γερμανίας, όπου συμμετέχουν και Έλληνες, ενώ στήθηκε με πρωτοβουλία της Eva Lang και της Waltraud Sperlich, δύο κυριών από τη Γερμανία, οι οποίες ζουν εδώ και πολλά χρόνια στη Στούπα του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Οι περισσότεροι από τους εκπαιδευόμενους έχουν αποφοιτήσει από το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας. Ο «Κήπος της Λυσούς» είναι πραγματικά διέξοδος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, καθώς μετά την αποφοίτηση από το ΕΕΕΕΚ, αντί να επιστρέψουν στο σπίτι, συνεχίζουν να ζουν μέσα στην κοινωνία, να είναι ενεργοί και να προσφέρουν. «Τα παιδιά εδώ εκπαιδεύονται στη βιολογική καλλιέργεια λαχανικών, από το σποράκι μέχρι τη συγκομιδή των προϊόντων και την πώλησή τους», μας λέει ο γεωπόνος – εκπαιδευτής Γιώργος Μαρκόπουλος. «Κάθε Παρασκευή από τις 9.00 μέχρι τις 12.30 πουλάμε τα προϊόντα μας. Τα χρήματα που βγαίνουν, στο τέλος της χρονιάς μοιράζονται στα παιδιά».

«Στην αρχή οι εκπαιδευόμενοι, αλλά και οι οικογένειές του έρχονται εδώ επιφυλακτικά. Σιγά σιγά βλέπουν τη δουλειά που γίνεται, την αλλαγή. Τα παιδιά κάνουν πράγματα, μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται, ηρεμούν, οι γονείς έχουν χρόνο για τον εαυτό τους», σημειώνει η κοινωνική λειτουργός της ομάδας Σάντυ Χρηστίδου.

Στον «Κήπο της Λυσούς» απασχολούνται άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτές Γεωργία Μαλότση, Μαρία Καραχισαρίδου και Παναγιώτης Μπρούμας και ο εργάτης γενικών καθηκόντων Αποστόλης Πολυχρονόπουλος.
Η δομή μπορεί να εκπαιδεύσει ταυτόχρονα μέχρι 30 νέους, ενώ αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευόμενοι είναι 23, όχι μόνο από την Καλαμάτα αλλά και από την Κορώνη, τον Μελιγαλά και άλλα μέρη της Μεσσηνίας. Τη δωρεάν μετακίνησή τους έχει αναλάβει επίσης ο «Κήπος της Λυσούς».

Εκτός από την παρακολούθηση των μαθημάτων γεωπονίας, τα παιδιά συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και ασκήσεις, σε εκδρομές, ασχολούνται με τη μουσική και τη χειροτεχνία. «Ο χειρότερος εφιάλτης αυτών των παιδιών είναι να τους πεις ότι, το πρόγραμμα τελείωσε και πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι. Γι’ αυτό έχουμε και εκπαιδευόμενους εδώ έξι χρόνια, παρότι το πρόγραμμα είναι τριετές. Ολοκληρώνουν την εκπαίδευση αλλά συνεχίζουν να έρχονται», παρατηρεί ο Γ. Μαρκόπουλος. Η ομάδα προσπαθεί να προχωρήσει και στην τυποποίηση προϊόντων της, ενώ εκπαιδευμένοι νέοι έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται σε σχετική επιχείρηση με αρωματικά φυτά που ξεκίνησε να λειτουργεί στη Στούπα. Ο Γιώργος Μαρκόπουλος και η Σάντυ Χρηστίδου κάνουν λόγο για ένα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης με σημαντικά αποτελέσματα για τα παιδιά, τις οικογένειές τους, την κοινωνία. «Οι κυρίες από τη Γερμανία που ζουν στη Στούπα, και έστησαν αυτή τη δράση είναι δύο πολύ αξιόλογες γυναίκες με σοβαρό έργο και όραμα. Θα θέλαμε όμως στήριξη και από τη χώρα μας, από την Περιφέρεια ή τον Δήμο. Να ενταχθούμε ίσως σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία αυτό που συμβαίνει εδώ», παρατηρεί ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ επισημαίνει δύο θέματα που απασχολούν την ομάδα: Το ένα είναι ο χώρος, στην οδό Λακωνικής. Ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας, τον διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και παραχωρείται στον «Κήπο της Λυσούς» με διετείς συμβάσεις που ανανεώνονται. Οι άνθρωποι του «Κήπου» θα ήθελαν η σύμβαση να είναι τουλάχιστον 5ετής. Επίσης, κάνουν λόγο για ένα όχημα 9 θέσεων, δωρεά που έφτασε από τη Γερμανία για τον «Κήπο της Λυσούς», αλλά λόγω γραφειοκρατικών θεμάτων, δεν έγινε η απαραίτητα μεταβίβαση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται από τον Δήμο Καλαμάτας.