Στόχοι & Δράσεις

Σε αυτά τα χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε γνωρίσει και έχουν επωφεληθεί (τόσο γνωστικά όσο ψυχοκοινωνικά και ενταξιακά) πάνω από 30 ενήλικες ΑΜΕΑ, καθώς και οι οικογένειες αυτών. Επίσης κατά τα χρόνια αυτά, ο Κήπος έχει εξασφαλίσει μόνιμη εργασία σε 7 άτομα και τους έχει βοηθήσει να προχωρήσουν τη ζωή τους, να ευαισθητοποιηθούν, να παλέψουν για ίσα δικαιώματα, ίδιες ευκαιρίες, εξάλειψη της φτώχειας και κάθε λογής διακρίσεων εντός του κοινωνικού συνόλου.

Ο πρωταρχικός στόχος του Κήπου της Λυσούς ήταν και συνεχίζει να είναι η εκπαίδευση στην βιολογική γεωργία, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, η ανάπτυξη και η κατάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων και η κοινωνικοποίηση αυτών. Τη δεδομένη χρονική στιγμή είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι 4 από τους μαθητές μας αφού ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και κριθήκαν κατάλληλοι (τόσο γνωστικά όσο και ψυχικά), πέρασαν στο επόμενο στάδιο, της εργασίας (στο Βοτάνι της Λυσούς). Μπορεί το νούμερο των ατόμων που “αποφοιτήσαν” να φαίνεται μικρό αλλά πραγματικά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά φαντάζουν πολλές φόρες ανυπέρβλητες (τόσο από προσωπικούς παράγοντες όσο και από κρατικά εμπόδια-περιορισμούς). Τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους ωφελουμένους του προγράμματος, η συνέχεια και η εξέλιξη αυτου είναι πλέον ο μόνος δρόμος που υπάρχει.

Ξεκινώντας λοιπόν από τα πιο εφικτά .

 1.  Θέλουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε και να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας, καθώς θεωρούμε ότι για αυτά τα άτομα, η μονή λύση είναι η συνεχής και δια βίου εκπαίδευση τους, αφού η απόρριψη, η απομόνωση και ο αποκλεισμός τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ενήλικες από 20 ετών και άνω) δεν ξεπερνιέται ούτε αντιμετωπίζεται εύκολα μέσα σε 3 ή 4 χρόνια σε ένα πρόγραμμα.
 2. Η διαρκής θέληση συμμετοχής καινούριων παιδιών, που διστακτικά εμφανίζονται στον κήπο, θεωρούμε ότι επιβάλει την συνέχιση της λειτουργίας του, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξή του. Σε αυτό έχει συμβάλει ουσιαστικά η αποδέσμευση θέσεων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λόγω της απορρόφησής ατόμων από το ενταξιακό στο Βοτάνι της Λυσούς.
 3. Στόχος του προγράμματος είναι να επεκτείνουμε τα γνωστικά αντικείμενα και τις δραστηριότητες που ασκούν οι ωφελούμενοι. Πλέον έχουμε περάσει και στην διαδικασία της μεταποίησης και τυποποίησης των προϊόντων που παράγουμε στη λογική της ολιστικής διαχείρισης, όπου τίποτα δεν πετιέται και τα πάντα είναι εκμεταλλεύσιμα. Στα άμεσα σχέδια μας είναι ακόμα η επέκταση των χώρων που εκμεταλλεύεται η δομή μας με στόχο να δώσουμε την δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να εργαστούν. Καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί χώρος στον οποίο θα θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν οπωρώνα ώστε οι μαθητές πέρα από τις γνώσεις που λαμβάνουν μέχρι τώρα στην καλλιέργεια λαχανικών να μάθουν και την βιολογική καλλιέργεια των καρποφόρων δέντρων. Συγχρόνως με την αύξηση των εκτάσεων που καλλιεργούμε μέχρι τώρα τόσο σε κηπευτικά όσο σε καρποφόρα και αρωματικά τελικός στόχος είναι κάποια στιγμή να αποκτηθεί τέτοια δυναμική παραγωγής ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε κάποια από τα παραγόμενα αγαθά μας υπό τη μορφή δωρεάς σε δομές της τοπικής κοινωνίας που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένους, αρρώστους κτλ. Μέσα από αυτή την διαδικασία τελικός στόχος είναι να κατανοήσουν οι ωφελούμενοι την αξία της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης των κοινωνικών ομάδων.
 4. Ακόμα ο “Κήπος της Λυσούς” βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΚΑΝΕ και δίνει την ευκαιρία σε εθελοντές νέους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα. Μέσω αυτής της διαδικασίας ο κήπος μας έχει καταστεί μια κοιτίδα ανταλλαγής πολιτισμικών πρακτικών, ιδεών, απόψεων και ιδανικών και ευελπιστούμε να συνεχίσει.
 5. Έχουμε ξεκινήσει ήδη και θέλουμε να επεκτείνουμε την συνεργασία μας με το ελληνο-γερμανικό ίδρυμα νεολαίας (DGJW) μέσω του οποίου θα μπορέσουν τόσο οι δικοί μας ωφελούμενοι να επισκεφθούν και να γνωρίσουν διάφορα μέρη στη Γερμανία και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, αλλά συγχρόνως να δώσουμε την ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους από τη Γερμανία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν την Ελλάδα και τους ανθρώπους της και έτσι τελικά να επιτύχουμε την ανταλλαγή κοινωνικών, πολιτικών και ιστορικών στοιχείων μεταξύ των δύο λαών.
 6.  Επίσης σε συνεργασία με την δημοτική αρχή έχουμε εξασφαλίσει ήδη την παραχώρηση ενός παραδοσιακού βαγονιού (το οποίο αυτή τη στιγμή ανακαινίζουμε) σε ένα από τα πιο κεντρικά και όμορφα πάρκα της πόλης μας. Το βαγόνι αυτό στοχεύουμε να το κάνουμε έναν χώρο κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ωφελούμενων και των ανθρώπων της πόλης μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια βάση που θα πραγματοποιούμε πιθανές εκδηλώσεις και θα κοινωνούμε το έργο μας.
 1.  Επίσης σε συνεργασία με την δημοτική αρχή έχουμε εξασφαλίσει ήδη την παραχώρηση ενός παραδοσιακού βαγονιού (το οποίο αυτή τη στιγμή ανακαινίζουμε) σε ένα από τα πιο κεντρικά και όμορφα πάρκα της πόλης μας. Το βαγόνι αυτό στοχεύουμε να το κάνουμε έναν χώρο κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ωφελούμενων και των ανθρώπων της πόλης μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια βάση που θα πραγματοποιούμε πιθανές εκδηλώσεις και θα κοινωνούμε το έργο μας.
 2. Έχουμε επιπλέον, στα άμεσα σχέδια μας να οργανώνουμε ανοιχτές εκδηλώσεις στους χώρους μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να προσκαλούμε όλους τους φορείς κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και απλούς πολίτες, με σκοπό να παρέχουμε ενημέρωση για διάφορα φαινόμενα που ταλανίζουν την κοινωνία μας (ηλεκτρονικός εκφοβισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, στιγματισμός ομάδων με ιδιαιτερότητες, οικογενειακές συγκρούσεις κ.ά.) και να ανταλλάζουμε ιδέες και εμπειρίες.
 3. Μια άλλη δράση που έχουμε προγραμματίσει, είναι οι επισκέψεις των εκπαιδευόμενων του κήπου σε άλλες δομές με ευπαθείς ομάδες (γηροκομεία, νοσοκομείο, ψυχιατρική κλινική, κέντρα ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και επανένταξης) με σκοπό την απόκτηση μιας ολοκληρωμένης εικόνας της κοινωνίας μας, την αποποίηση της σκέψης ότι είναι “διαφορετικοί” άρα έχουν λιγότερα δικαιώματα, την σφαιρική προσέγγιση των δυσκολιών και την ανάπτυξη ενσυναίσθησης που θα τους βοηθήσει να ενεργοποιηθούν και να προσπαθούν για την προσωπική και κοινωνική ευημερία, με όποιο τρόπο έχει ο καθένας καθένας δυνατότητα.
 4.  Παράλληλα στους πιο μακροπρόθεσμους στόχους μας είναι και η δημιουργία μιας Στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης όπου θα μπορεί να φιλοξενεί άτομα που εκπαιδεύονται ή εργάζονται και τα οποία δεν μπορούν να συντηρήσουν δικό τους σπίτι και νοικοκυριό.
 5. Τέλος, θεωρούμε ότι η δομή μας αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ομάδες ανθρώπων που πιστεύουν και διέπονται από παρόμοιες αρχές και θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτό που ονομάζουμε Κοινωνία των Πολιτών, ενώ συγχρόνως η ύπαρξη τoy συγκεκριμένoy προγράμματος είναι και μια μεγάλη απόδειξη της φιλίας μεταξύ δυο λαών (Ελλάδας, Γερμανίας) που παρά τις όποιες ιστορικές διαφορές μπορεί να είχαν, καταφέρνουν σήμερα να συνεργάζονται και να μεγαλουργούν η μια προς όφελος της άλλης, ανοίγοντας νέους δρόμους και ορίζοντες αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης.