Ο Κήπος της Λυσούς

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την επωνυμία «ΛΥΣΩ Εκπαιδευτική- Διαχειριστική ΑΜΚΕ» με διακριτικό τίτλο «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΟΥΣ», ιδρύθηκε το 2016 και εκπροσωπείται από τις Eva Lang και Spelich Waltraud. Eδρεύει στην πόλη της Καλαμάτας (Λακωνικής 87) σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Γεωργίας με ανανεώσιμες διετείς συμβάσεις και χρηματοδοτείται από χορηγίες και δωρεές ιδιωτικών φορέων.

01

Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη ενήλικων ατόμων με νοητική υστέρηση και ελαφριά αναπηρία στον κοινωνικό ιστό, με σκοπό να είναι και να αισθάνονται ισότιμα μέλη. Προσφέροντάς τους τριετή εκπαίδευση στην βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών προϊόντων με υπομονή, επιμονή και αγάπη, οι εκπαιδευόμενοι ολοκληρώνοντας έχουν τα εφόδια να εργαστούν σε δημόσιο φορέα, ιδιωτικά ή και να αποκτήσουν την δική τους αγροτική μονάδα και να εξασφαλίσουν έτσι ένα εισόδημα ή ένα σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Συμμετέχοντας σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς κριτική και στρες, μαθαίνουν να ασχολούνται δημιουργικά και παραγωγικά στην φύση, έχοντας τον δικό τους προσωπικό σκοπό να εκπληρώσουν. Να πάψουν να αισθάνονται ότι ζουν στο περιθώριο και ξεκομμένοι από όλες τις αναγκαίες υποχρεώσεις ενός ενήλικα, αλλά ότι ανήκουν κάπου, προσφέρουν και λαμβάνουν. Έτσι, αποκτούν γνώσεις και κατ΄ επέκταση δικαιώματα.

02

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους συμμετέχουν ανά ομάδες σε βιωματικές ασκήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως μέσα από χειροτεχνίες και μουσικοκινητικές δράσεις. Επεξεργάζονται και μαθαίνουν να διαχειρίζονται το συναισθηματικό κομμάτι της ματαίωσης, του φόβου για το μέλλον και του στίγματος που τα ακολουθεί από την στιγμή που σύναψαν τις πρώτες διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Παράλληλα, μαθαίνουν να εκφράζουν συναισθήματα και σκέψεις που τα βοηθά να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους αλλά και τους συμμαθητές τους. Θυμός, λύπη, αυτοπεποίθηση, ενσυναίσθηση, θάρρος, συνεργασία, αυτορρύθμιση, εμπιστοσύνη, αυτοέλεγχος, είναι κάποιες από τις έννοιες που καταπιάνονται και σιγά σιγά αποκωδικοποιούν, μαθαίνουν να διαχειρίζονται και κατακτούν.

03

Όμως το πιο σημαντικό απόκτημα του προγράμματος και η πιο ισχυρή επιθυμία όλων μας, είναι ότι τα άτομα που συμμετέχουν κοινωνικοποιούνται, αλλάζουν συνήθειες, σταματούν να απομονώνονται, γνωρίζουν ανθρώπους, κάνουν φίλους, συνδιαλέγονται, δοκιμάζουν τον εαυτό τους και προσπαθούν να βελτιώσουν τα σημεία που τα εμποδίζουν να συνάψουν σχέσεις. Τόσο στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους στον χώρο που παρακολουθούν τα μαθήματα, όσο και μέσω των περιπάτων, των εκδρομών και των γιορτών που διοργανώνονται ανά τακτά διαστήματα, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν εμπειρίες και συσχετίζονται με όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης. Με πρώτη και κύρια την ουσιαστική επαφή. Αυτό ίσως είναι η μεγαλύτερη νίκη, πάνω από όλα για τους ίδιους, γιατί μοχθούν πολύ να ξεπεράσουν αρνητικά βιώματα και απογοητεύσεις. Για αυτό, όσοι τους γνωρίζουμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους, νιώθουμε πάντα μια απίστευτη περηφάνια για το ρίσκο και την τόλμη τους.

04

Γίνεται ουσιαστικά, μια ολιστική προσέγγιση για άτομα με νοητική υστέρηση και ελαφριές αναπηρίες, όπου περνώντας ο καιρός παρατηρούμε τεράστια αλλαγή και ένα τουλάχιστον συγκινητικό δέσιμο με τους εργαζόμενους του προγράμματος, που αξίζει να προσπαθούμε για πολλά χρόνια και πολλούς μαθητευόμενους ακόμα. Επομένως, ένας επιπλέον στόχος είναι η υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων/πλαισίων για την μεγαλύτερη διεύρυνσή του στην κοινωνία. Ξεκινώντας από το «Βοτάνι της Λυσούς», στη Στούπα, που έχει ήδη ξεκινήσει να απασχολεί κάποια από τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει την τριετή εκπαίδευσή τους και πρόκειται να μεγαλώσει περισσότερο δημιουργώντας αρκετές θέσεις εργασίας-απασχόλησης, εξασφαλίζεται μελλοντικά ένα μεγάλο ποσοστό των τελειόφοιτων μαθητών μας.

05

Η εκπαίδευση των μαθητευόμενων, η μετακίνησή, η σίτισή τους και γενικά ό,τι συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα, παρέχονται εντελώς δωρεάν. Επιπλέον, προσφέρεται υποστήριξη στους ίδιους τους μαθητευόμενους και στους κηδεμόνες αυτών σε ψυχολογικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, επισκέψεις σε γιατρούς/νοσοκομείο και κρατικές παροχές/ επιδόματα. Παράλληλα, σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, παρέχεται και υλική στήριξη.

Βρείτε μας στα social