Ποια είναι η Λυσώ;
Από πού προέρχεται αυτό το όνομα;

Λυσώ είναι το όνομα μιας γυναίκας πολεμίστριας που υπερασπίστηκε την πατρίδα της, τη Μεσσήνη (κοντά στην Καλαμάτα), από επιθέσεις. Έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ.

Περισσότερα από 1000 χρόνια μετά τις περίφημες Αμαζόνες δύσκολα μπορούσες να βρεις γυναίκες στα πεδία των μαχών, είχαν περιοριστεί στο σπίτι και την κουζίνα από την πατριαρχία. Μόνο οι γυναίκες της δωρικής φυλής, συμπεριλαμβανομένων των Σπαρτιατών και των Μεσσηνίων, μπορούσαν ακόμα να επιλέξουν μια στρατιωτική καριέρα.

Η Λυσώ κατείχε το βαθμό του στρατηγού όταν πέθανε σε μια μάχη εναντίον των Σπαρτιατών σε μια από τις πολυάριθμες επιθέσεις τους εναντίον της Μεσσήνης. Η γενέτειρά της την τίμησε με μια αναμνηστική πέτρα στο κέντρο της πόλης, ακριβώς δίπλα στο ναό. Το όνομά της είναι χαραγμένο σε αυτή την πέτρα.

Η γερμανική μετάφραση για μια γυναίκα στρατηγό είναι “Feldherrin”. Το “Feld” σημαίνει “χωράφι” και το “Herrin” σημαίνει “κυρία”. Η Λυσώ ήταν Feldherrin και έτσι επιλέξαμε το όνομά της για το έργο μας. Μας άρεσε η διπλή σημασία αυτού του όρου. Σκεφτήκαμε ότι είναι ένα κατάλληλο όνομα: Η κυρία των χωραφιών. Προστατεύει το έργο μας, τα παιδιά μας, τα χωράφια μας…